Εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1 και Α2 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φουρτουνιασμένες θάλασσες». Η επίσκεψη εντασσόταν στα πλαίσια των μαθημάτων της Αρχαίας Ιστορίας και της Οδύσσειας, μιας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορούσε στον β? αποικισμό και τις αποικίες στη Θράκη. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα (Κα Αικ. Πατρικίου ? Ιστορία Α1, Κα Αγλ. Ρόγκα ? Οδύσσεια Α2, Κα Ελ. Πλακωτή ? Ιστορία Α2).

Στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου τα παιδιά, με την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος, συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις (παιχνίδια, συζήτηση, κουίζ, υιοθέτηση ρόλων) με στόχο τόσο να κατανοήσουν τα αίτια του αποικισμού, όσο και να γνωρίσουν πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων στις αποικίες, όπως αυτές προκύπτουν και προβάλλονται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που βρίσκονται απέναντι από το μουσείο, ξεναγήθηκαν στους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφεία καθηγητών) και είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με καθηγητές και μαθητές του τμήματος.

Αξιολογώντας τη δράση (μέσω των ερωτηματολογίων που δόθηκαν στους μαθητές αμέσως μετά την επιστροφή στο σχολείο) προέκυψε ότι τα παιδιά τα ικανοποίησε ιδιαίτερα το φιλικό περιβάλλον του μουσείου και διαπίστωσαν βιωματικά ότι ένα μουσείο μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος μάθησης αλλά και ως χώρος ψυχαγωγίας και παιχνιδιού.

Η υπεύθυνη της δημοσιογραφικής ομάδας

Πατρικίου Κατερίνα