Εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου

Από τον μαθητή Αθ. Παύλου

17 Νοεμβρίου 1973,  Εδώ Πολυτεχνείο! Η μέρα αυτή χαράχθηκε βαθιά στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Παιδιά, φοιτητές, νέοι άνθρωποι που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους θυσιάστηκαν για τα δικαιώματά τους. Για μια καλύτερη, ελεύθερη Ελλάδα. ΨΩΜΙ ? ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αγαθά δεδομένα για μας, εκείνοι έπρεπε να παλέψουν για να τα αποκτήσουν. Η διεκδίκηση της ελευθερίας θεωρούνταν έγκλημα και τιμωρούνταν με θάνατο. Οι φοιτητές κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο και πολέμησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Την τρίτη μέρα όμως, ένα τανκ περίμενε διαταγή για να γκρεμίσει την πύλη, να γκρεμίσει όνειρα, ζωές, δικαιώματα. Δεν κατάφερε όμως να γκρεμίσει την ελπίδα.

Νίλια Δάγκουλα

 Στα πλαίσια του εορτασμού της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973, οργανώσαμε και φέτος στο σχολείο μας μία γιορτή για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την δημοκρατία που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Με αφιερώματα, ποιήματα και τραγούδια που αρμόζουν στην περίσταση, καθώς και με την παρουσίαση φωτογραφιών, βίντεο και ηχητικών ντοκουμέντων της εποχής εκείνης, καταφέραμε να προσεγγίσουμε, να κατανοήσουμε και, τελικά, να τιμήσουμε την προσπάθεια όλων εκείνων των ανθρώπων για μια δημοκρατική ζωή.

Κατερίνα Αμοιρίδου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο σχολείο μας τιμήσαμε την εξέγερση των φοιτητών που έγινε στις 17 Νοεμβρίου1973. Φέτος μάλιστα, πήρα και εγώ μέρος στη γιορτή που διοργανώθηκε διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα από το χρονικό. Όταν τελείωσε η δική μου συμμετοχή, κάθισα μαζί με τους συμμαθητές μου και παρακολούθησα την υπόλοιπη γιορτή με προσοχή και όλα μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα και συγκινητικά ταυτόχρονα. Τα ποιήματα, τα τραγούδια και τα σχετικά βίντεο με συνεπήραν και με μετέφεραν σε εκείνη την θλιβερή περίοδο και στην κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας, ίσως επειδή αναφέρονταν σε νεαρούς ανθρώπους σχετικά κοντά στην ηλικία μου.

Μορφύλη Θεοδωρίδου