Επίσκεψη στο Παιδικό Χωριό SOS

Την Τρίτη 09 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως και της Δημοσιογραφικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στο Παιδικό Χωριό «SOS» Θράκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης και με πρωτοβουλία των μελών των ομάδων (συνολικά 31 μαθητών), κατασκευάστηκαν πασχαλινές λαμπάδες και ευχετήριες κάρτες καθώς και δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πρόκειται για κατασκευές τις οποίες οι μαθητές δώρισαν στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό «SOS» του Αρίστηνου, μια πράξη με συμβολικό χαρακτήρα, υπό το πνεύμα των ημερών που πλησίαζαν, που αποσκοπεί στην έμπρακτη στήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στην κοινωνική αυτή δομή.

Κατά την προετοιμασία της ομάδας, τα μέλη συνεργάστηκαν εξαιρετικά, αντάλλαξαν ιδέες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και συντονίστηκαν σε ένα κοινό σκοπό. Η καλλιέργεια και η προώθηση της ομαδικότητας, η συλλογική εργασία καθώς και η έννοια του αλτρουισμού και της προσφοράς αποτέλεσαν σημαντικά θεμέλια και κίνητρα αντιστοίχως που δραστηριοποίησαν τους μαθητές. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δια ζώσης μια κοινωνική δομή υποστήριξης παιδιών η οποία λειτουργεί στην πόλη μας. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στον χώρο, ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ένα πλαίσιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε ανάγκη, μοιράστηκαν απορίες και προβληματισμούς και ενημερώθηκαν για την λειτουργία της υπηρεσίας, την φιλοσοφία της, τις ανάγκες και τα μέσα με τα οποία μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών, καθώς και τα χαρακτηριστικά των εξυπηρετούμενων. Η επαφή αυτή αποσκοπούσε, επίσης, στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου σε θέματα προστασίας παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Πρόκειται για ένα «άνοιγμα» του σχολείου προς την τοπική κοινωνία, που στόχο έχει την απόκτηση πληρέστερης γνώσης σχετικά με αντίστοιχες κοινωνικές δομές και συστήματα.

Κατά την επιστροφή ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση μεταξύ των μαθητών κατά την οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν από αυτή την επίσκεψη.

Οι μαθήτριες Μπηλιώνη Κωνσταντίνα και Ρατσίδου Δέσποινα, θέλησαν να αποτυπώσουν αυτές τις σκέψεις και να τις μοιραστούν μαζί μας:

Ήμουν τόσο χαρούμενη με την επίσκεψή μας αυτή. Εκεί συναντήσαμε την κοινωνική λειτουργό η οποία μας εξήγησε για τον ρόλο της καθώς και για την λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS και το πώς δημιουργήθηκε η οργάνωση. Η οργάνωση προσφέρει με πολλή αγάπη και φροντίδα το μεγαλύτερο δώρο: «μια μητέρα και έναν πατέρα». Εγώ, όταν πρόσφερα τα δωράκια που φτιάξαμε όλοι μαζί, ένιωσα υπέροχα γιατί πρόσφερα κάτι που θα τα χαροποιούσε. Όταν μας ξενάγησαν στον εξωτερικό χώρο του Χωριού, σε σχετικά μακρινή απόσταση από εμάς, ήταν κάποια μικρά παιδάκια που έπαιζαν με τον Παιδαγωγό τους, ο οποίος αποτελεί την λεγόμενη «πατρική φιγούρα» για αυτά. Το να βλέπεις ένα παιδάκι – το οποίο για να βρίσκεται εκεί σημαίνει πως έχει ταλαιπωρηθεί – να χαμογελάει, σου φτιάχνει την ημέρα, καταλαβαίνεις ότι νιώθει ασφάλεια, δείχνει να σε εμπιστεύεται και αναζητά την συντροφιά και την αγάπη που στερήθηκε. Συγκινήθηκα αρκετά γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα φροντίζουν. Όταν έφυγα, ένιωσα ότι ένα κομμάτι μου θα έμενε εκεί, μέχρι την επόμενη φορά που θα πάω, ίσως για να βοηθήσω κι εγώ!

Μπηλιώνη Κωνσταντίνα, Α3?


Την Τρίτη 9 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα «Παιδικά Χωριά SOS» με τη συμμετοχή παιδιών από όλες τις τάξεις. Εκεί μας υποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη η κοινωνική λειτουργός του Χωριού η οποία, μας καλωσόρισε κάνοντας μας να νιώσουμε ζεστασιά και οικειότητα και μας ενημέρωσε για την φιλοσοφία των «Παιδικών Χωριών SOS». Μας μίλησε με απλά, όμορφα και γεμάτα τρυφερότητα λόγια για τα μέλη του Χωριού, την «οικογένεια» που δημιουργείται σε κάθε σπίτι, τον τρόπο που κάποιο παιδί εντάσσεται στην δομή, ποιά η διαφορά του με ένα ίδρυμα και έπειτα μας έκανε μια μικρή ξενάγηση στον χώρο! Δυστυχώς δεν επιτρεπόταν να γνωριστούμε, σε αυτή τη φάση, με τα παιδάκια. Ωστόσο, όλοι «κλέψαμε» μια ματιά από μακριά, κάποιων παιδιών που έπαιζαν στη παιδική χαρά και εκεί ήταν το πιο δυνατό σημείο της επίσκεψης: όμορφα, γλυκά προσωπάκια με το γλυκό τους χαμόγελο, να παίζουν, να γελούν, να χαίρονται? Αυτή η εικόνα δεν γίνεται να μην αγγίξει την ψυχή ενός ανθρώπου! Πήραμε τόσα πολλά από αυτή την επίσκεψη? αυτά που γράφονται κυρίως στην καρδιά η οποία μακάρι να μπορούσε να μιλήσει γιατί τότε θα γραφόταν το πιο γλυκό και συγκινητικό βιβλίο!
Ευχαριστούμε!

Ρατσίδου Δέσποινα, Γ5?


Το σχολείο και οι μαθητές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την επιστημονική υπεύθυνη του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης, κα Κασσιανή Μαδεμλή καθώς και την κοινωνική λειτουργό, κα Τουφεξή Βιβή για την άμεση ανταπόκριση και την θερμή φιλοξενία τους.

Συντονίστριες των ομάδων: Ευαγγελοπούλου Ελένη, Κομνίδου Ευστρατία, Πουλουκτσή Βαρβάρα.

Λίστα μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στην επίσκεψη