Δενδροφύτευση

Την παγκόσμια μέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου) η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου μας έκανε μια εξόρμηση στην εξοχή της γειτονικής Μάκρης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από μία μεγάλη πυρκαγιά, με σκοπό να πραγματοποιήσει δενδροφύτευση. Με την αρμονική συνεργασία των ανθρώπων του Δασαρχείου Αλεξ/πολης καταφέραμε να φυτεύσουμε δενδρύλλια πεύκης και τούγιας, πικροδάφνες και σφένδαμους σε δύο χέρσες περιοχές όπου προηγουμένως υπήρχαν μόνο σκουπίδια από οικοδομικά υλικά.

Οι μαθητές χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό που μας δόθηκε, ανοίγαμε τρύπες στη γη, βάζαμε προσεκτικά το φυτό, ώστε να μην τραυματιστούν οι ρίζες, και σκεπάζαμε με χώμα που το πατούσαμε με τα πόδια μας, για έρθουν σε επαφή οι ρίζες με το έδαφος. Επίσης δημιουργούσαμε γύρω από το φυτό μια μικρή λακκούβα, προκειμένου να συγκρατείται μεν το νερό, η δε υγρασία να διηθείται προς το εσωτερικό και το έδαφος να παραμένει υγρό για μεγαλύτερο διάστημα.

Αφού είχαμε φέρει σε πέρας αυτό που είχαμε αναλάβει να κάνουμε, αν και κουρασμένοι, χαρήκαμε πάρα πολύ για το έργο μας! Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια στην ίδια περιοχή να υπάρχει ένα μικρό δασάκι.

Θα θέλαμε πολύ να ξανασυμμετάσχουμε και σε άλλη παρόμοια δράση!

Άρθρο: Μάρω Πατλάκα, μέλος της Περιβαλλοντικής και Δημοσιογραφικής Ομάδας
Φωτογραφική κάλυψη: Κων/νος Αντωνόπουλος, μέλος της Περιβαλλοντικής και Δημοσιογραφικής Ομάδας