Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας

Τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, οι μαθητές του Α1 και μαθητές από όλα τα τμήματα της πρώτης τάξης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα e-twinning με θέμα «Το ταξίδι του Οδυσσέα» πραγματοποίησαν στα πλαίσια του Προγράμματος εκπαιδευτική δράση-επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας του νομού Ροδόπης.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με τον πρώτο σταθμό του «νόστου» του ομηρικού ήρωα, τη θρακική Ίσμαρο, και την ελληνική αποικία Μαρώνεια, που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. στην ίδια περιοχή. Οι μαθητές στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο αναζήτησαν και κατέγραψαν στοιχεία από τη ζωή, δημόσια και ιδιωτική, της πόλης σε όλες τις φάσεις της αρχαιότητας. Κυρίως ενδιαφέρθηκαν να ανακαλύψουν ίχνη της εποχής του Οδυσσέα και της εποχής του Ομήρου στην περιοχή, να προσεγγίσουν έτσι μέσω της εποπτείας και πιο βιωματικών στοιχείων το ποιητικό κείμενο της Οδύσσειας και να ενισχύσουν την αρχαιογνωσία τους, στοιχεία που αποτελούν γενικότερους στόχους του Προγράμματος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πιο συγκεκριμένα, συνοδοί καθηγητές και μαθητές θα δημιουργήσουν μία ολιγόλεπτη κινηματογραφική ταινία (mini doc) με θέμα το πέρασμα του Οδυσσέα από την περιοχή, η οποία θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον του e-twinning και θα προβάλλει στους μαθητές των γαλλικών σχολείων αλλά και στους μαθητές του δικού μας σχολείου το ξεχωριστό πολιτιστικό ενδιαφέρον που έχει η περιοχή μας. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει επίσης να φέρει τους μαθητές της πρώτης τάξης σε επαφή με θέματα της τοπικής τους ιστορίας, στοιχείο που κρίνεται πολύ σημαντικό, για να καλλιεργήσουν οι μαθητές σχέσεις αγάπης με τον τόπο τους και στάσεις ευθύνης προς αυτόν. Τέλος έγινε αναφορά στις σχέσεις και τις πολιτιστικές ανταλλαγές Θρακών και Ελλήνων, γεγονός που οδήγησε στον σταδιακό εξελληνισμό της γεωγραφικής περιοχής της ελληνικής Θράκης.

Αγλαΐα Ρόγκα, φιλόλογος


Εντυπώσεις των μαθητών του τμήματος ένταξης από την εκπαιδευτική επίσκεψη

«Η εκδρομή στη Μαρώνεια ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ο υπέροχος καιρός, η διαδρομή στην όμορφη φύση και η ξενάγηση μάς ενθουσίασαν. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το αρχαίο θέατρο ελληνιστικής εποχής και η ρωμαϊκή αγορά στον Άγιο Χαράλαμπο που κατέληγε – όπως μας είπαν – στο ρωμαϊκό πρόπυλο. Μας άρεσαν ακόμη τα τείχη που προστάτευαν την περιοχή από τις εχθρικές επιθέσεις, γιατί ταξιδέψαμε αιώνες πίσω και φανταστήκαμε τους κατοίκους να συγκρούονται με τους εχθρούς. Ακόμη είδαμε το ιερό του Διονύσου, λατρεμένου θεού της περιοχής, η μορφή του οποίου εικονιζόταν σε νομίσματα μαζί με το σύμβολό του, το σταφύλι. Το κρασί άλλωστε της περιοχής ήταν αυτό που έδωσε ο Οδυσσέας στον Πολύφημο. Τέλος ενθουσιαστήκαμε πραγματικά από το μουσείο, το αρχοντικό Ταβανιώτη, γιατί ήταν πολύ διαφορετικό από πολλά άλλα γνωστά μουσεία. Η εκτόνωσή μας στην πλατεία του χωριού και η χαρούμενη διάθεσή μας στην επιστροφή φανέρωναν την ικανοποίηση όλων από την εκδρομή που κάναμε και την επιθυμία μας για άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές αποδράσεις!!!»

Οι μαθητές του τμήματος ένταξης:

Γερέλκης Ιωάννης
Καραμανλής Αντώνης
Κοντίδης Αντώνης
Λιμπέρης Άρης
Μηχανικός Νίκος
Νταματίδου Χρύσα
Παναγιωτίδης Αποστόλης
Παπαδόπουλος Αποστόλης
Πιρπιρής Ιωάννης
Σιγλίδης Ιωάννης
Τσιβάς Γιώργος

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Καμαράζη Γεωργία