Ενημέρωση από το ΚΕΣΥΠ

Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Γυμνάσιό μας την κυρία Μοσχοβία Λαμπρακάκη, υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (ΣΕΠ) στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Αλεξανδρούπολης (ΚΕΣΥΠ). Στην ομιλία της προς τους μαθητές της Γ΄ Τάξης η κ. Λαμπρακάκη παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει σε μαθητές και σε γονείς το ΚΕΣΥΠ, το πλέον αρμόδιο δημόσιο Κέντρο για την ενημέρωση αλλά και τη συμβουλευτική σε θέματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα της δωρεάν εκτέλεσης τριών «τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού», τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να συζητήσουν με την ίδια την υπεύθυνη του Κέντρου. Επιπλέον, στους τελειόφοιτους Λυκείου παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Περισσότερες πληροφορίες για τα σχετικά ζητήματα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν και από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.eoppep.gr/teens, ενώ δύνανται να επισκεφθούν το Κέντρο στην οδό Δήμητρας 19, μέσα στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου της πόλης μας, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη το πρωί.

 Η κ. Λαμπρακάκη μάς ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δύο τύπους Λυκείων, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) αλλά και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Επίσης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε μαθητής μπορεί να διερευνήσει σε ποιο από τα δύο Λύκεια θα πρέπει να φοιτήσει, προκειμένου να πετύχει τελικά τον στόχο του και να εισαχθεί σε Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) της αρεσκείας του.

Τέλος, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες των μαθητών, έτσι ώστε κατά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις πάνω σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και να κάνουν τις σωστές επιλογές σπουδών ή και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Μαρία Πιρπιρή, μέλος της Ομάδας του Σχολικού Περιοδικού