Το σπίτι της Αντουανέτας

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου τα παιδιά της τάξης των γαλλικών του Β4 συμμετείχαν εθελοντικά σ? ένα πρόγραμμα του συλλόγου ελληνογαλλικής φιλίας στο σπίτι της Αντουανέτας. Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε και πάλι το σπίτι για να παρακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε για τα γαλλικά έθιμα και κυρίως για τη γαλλική βασιλόπιτα ?la galette de rois? απ? τη γαλλίδα φοιτήτρια Lea που κάνει την πρακτική της.

Το Σάββατο την παρουσιάσαμε σε παιδιά από 5 έως 10 χρονών, τραγουδήσαμε μαζί τους γαλλικά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας απ? τον Νικόλα Παναγιώτου και διδάξαμε στα παιδιά πώς να φτιάχνουν τη δική τους κορόνα. Τέλος κόψαμε τη βασιλόπιτα και η τυχερή ήταν η Νικολέτα. Μας άρεσε πολύ η επίσκεψή μας στο σπίτι της Αντουανέτας και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Διασκεδάζοντας μπορείς να μάθεις εύκολα γαλλικά και ο σύλλογος ελληνογαλλικής φιλίας έχει βρει έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο.

Η γαλλική βασιλόπιτα. Το έθιμο της γαλλικής βασιλόπιτας είναι διαφορετικό απ? ότι στην Ελλάδα. H γνωστή ?galette de Rois? στη Γαλλία κόβεται την ημέρα των Φώτων. Πάνω στην πίτα, που είναι φτιαγμένη με αρκετό βούτυρο για να είναι αφράτη, τοποθετείται ένα στέμμα. Όποιος κερδίσει το «φλουρί» κερδίζει και την κορώνα και διαλέγει έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα για να χορέψουν μαζί. Αντί για φλουρί μέσα στη βασιλόπιτα βάζουν μια μινιατούρα από κάποιο αντικείμενο. Ο μικρότερος της παρέας κάθεται κάτω από το τραπέζι και φωνάζει για ποιον είναι το κάθε κομμάτι για να μην υπάρχουν ζαβολιές.

Καθηγήτρια: Λούσυ Σαρκισιάν
Μαθητές: Ζήκου Μελίνα, Παναγιώτου Νικόλας, Παπάζογλου Ειρήνη, Παύλου Θανάσης, Πέτροβα Κατερίνα, Πέτροβα Μαρκέλλα, Ραπτοπούλου Νικολέτα, Σκεύα Ελένη, Ταξίδου Ελπίδα, Χυντρί Σταύρος

Από τη μαθήτρια Ζήκου Μελίνα