Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026, οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο-Σχολικός Εκφοβισμός», που υλοποιήθηκε από τον αξιωματικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Α.Τ. Αλεξανδρούπολης), κ. Μπίκο Δημήτριο, κατόπιν πρωτοβουλίας των κκ. Σοφιανού Μ. και κ. Κουτρούλα Ελ.
Αργότερα, την ίδια εβδομάδα στη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής, οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε μέσω πλατφόρμας σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές ήταν τέσσερις και διερευνούσαν τον βαθμό ικανοποίησής τους από την ενημερωτική δράση, τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε δράσεις με παρόμοια θεματική και τις πληροφορίες/οδηγίες που κράτησαν ως σημαντικότερες από την παρουσίαση.
Βάσει της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι μαθητές έμειναν πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη δράση (σύνολο 71%) με την πλειοψηφία να επιλέγει τον τρόπο παρουσίασης και το βίντεο που παρουσιάστηκε ως τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παρουσίασης. Ακόμη, συγκράτησαν πολλές από τις οδηγίες/συμβουλές του ομιλητή για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο με κυριότερη αυτήν που εφιστούσε την προσοχή στις διαδικτυακές επαφές (να μην εμπιστευόμαστε άτομα που γνωρίζουμε στο Διαδίκτυο), η οποία συγκέντρωσε το ποσοστό 55%. Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν και στη συζήτηση που έγινε γύρω από τους κινδύνους των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Γενικότερα, από τις απαντήσεις τους έγινε αντιληπτό πως οι μαθητές κατανόησαν τη σημασία της προσεκτικής χρήσης του Διαδικτύου μέσω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της αποφυγής επικοινωνίας με αγνώστους.
Συμπερασματικά, η επεξεργασία των ερωτηματολογίων ανέδειξε τα εξής σημεία: i. τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στη δράση, καθώς αναγνώρισαν τη χρησιμότητα και την επικαιρότητα των πληροφοριών που παρουσιάστηκαν και ii. την ανάγκη υλοποίησης παρόμοιων ενημερωτικών παρεμβάσεων στο σχολικό περιβάλλον, καθώς αυτές συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης στη χρήση του Διαδικτύου και στην πρόληψη φαινομένων διαδικτυακού εκφοβισμού.
Ευχαριστούμε τους καθηγητές της Πληροφορικής κκ. Βασιλειάδη Στ. και Σταθάκη Μ. για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της έρευνας.
Ακολουθούν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων.
Συντάκτριες του άρθρου: Σοφιανού Μαρία και Κουτρούλα Ελένη
